Infectiepreventie

Goedgemutst in St. Antonius

Per : Mölnlycke Health Care, augustus 7 2014Gepost in: Infectiepreventie

De keuze van de juiste muts en het correct dragen ervan dragen bij aan een optimale bescherming van de patiënt tegen bacteriën.  Dit behoeft geen verdere uitleg maar wat met de praktijk? De introductie van een nieuw assortiment operatiemutsen bracht St. Antonius Ziekenhuis (NL) op het idee om de medewerkers te stimuleren de dag goedgemutst door te brengen!

Download de poster

 

Elke verandering is wennen. Zo ook het nieuwe mutsenassortiment, dat zeer binnenkort door alle OK medewerkers zal gedragen worden in de beide locaties van het St. Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein en Utrecht).  In het kader van infectiepreventie opteerde het ziekenhuis voor een selectie van 4 mutsen die de haren maximaal bedekken, comfortabel zijn en aangepast aan verschillende types ingrepen. Dit resulteerde in een mooi aanbod van mutsen voor sluik haar, lang haar, mensen met een kleiner hoofd, een muts met een vrouwelijke tintje enz. Voor elk wat wils dus. Tijdens een passessie konden de medewerkers de voor hen meest geschikte muts uitproberen. Zo staat niemand voor een onaangename verrassing als de muts die al jarenlang zo lekker zit en je OK ‘look’ bepaalt, er straks niet meer is.

Spelenderwijs 

‘Deze muts kan ik aantrekken met linten en bedekt dus mijn haren goed’, ‘Deze muts zit te los waardoor mijn haren er makkelijk onder uit komen’en ‘Ik houd het op deze muts, gemakkelijk op- en af te zetten zonder gedoe’, het zijn enkele van de gehoorde reacties. Als het ware spelenderwijs rakelden we het bewustzijn op over het belang van de juiste keuze en het correct dragen ervan.

Een geheugensteuntje is één maar hoe helpen we te voorkomen dat de medewerkers het morgen alweer vergeten zijn? Een sprekende poster met duidelijke boodschap als blijvende herinnering werd aangebracht naast de spiegels van de kleedkamers. Want geef toe, collega’s die de hele dag goedgemutst zijn… daar worden we toch allemaal beter van?

Geïnspireerd door dit initiatief? Download de poster en voer een sensibiliseringscampagne in het ziekenhuis. Hang de posters op bij de spiegels, medewerkers zullen er niet aan voorbij lopen.

Zin in meer?

Bezoek aanstekelijk.net en bezorg je collega deskundige infectiepreventie/ziekenhuishygiënist de link. Hij/zij kan een paswoord ontvangen voor gratis downloads van ludieke campagnes en interviews rond infectiepreventie. Het is tevens een platform om ervaringen uit te wisselen onder collega’s.

 

Share this

HAI, SSI of HCAI – het onderscheid
HAI, SSI of HCAI – het onderscheid

Ziekenhuisinfecties (HAI's, hospital acquired infections) en zorggerelateerde infecties (HCAI's, healthcare associated infections)...

Een frisse kijk op de preoperatief wassen patiënt
Een frisse kijk op de preoperatief wassen patiënt

Mölnlycke Health Care en professor Judith Tanner stellen hun studie naar het preoperatief wassen voor waarbij twee ontsmettende...