Infectiepreventie

Een frisse kijk op preoperatief wassen

Per : Mölnlycke Health Care, augustus 26 2013Gepost in: Infectiepreventie

Mölnlycke Health Care en professor Judith Tanner stellen hun studie naar het preoperatief wassen voor waarbij twee ontsmettende middelen voor het wassen van het lichaam met zeep werden vergeleken.

Meer dan 30 jaar geleden werden patiënten voor het eerst volledig met een ontsmettende oplossing gewassen vóór de ingreep. Dankzij het preoperatief wassen wordt de bacteriële belasting van de huid en bijgevolg het risico op postoperatieve wondinfecties beperkt. Op dit ogenblik zijn er geen richtlijnen die het preoperatief wassen met een ontsmettend middel aanbevelen. Integendeel, de meeste aanbevelingen hebben betrekking op het wassen met zeep (in een bad of douche). Toch worden in Europese ziekenhuizen patiënten nog altijd gewassen vóór een ingreep.

 Professor Tanner et al voerde een gerandomiseerd onderzoek met 60 deelnemers uit waarbij het effect van zeep en twee ontsmettende wasproducten op kolonievormende eenheden tot maximaal zes uur na aanbrenging werd vergeleken en waarbij de huidige richtlijnen in vraag werden gesteld.

De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld tijdens de internationale conferentie van de Hospital Infection Society (HIS) in Liverpool, Engeland, in oktober 2010. Onderstaand videofragment is een opname van de presentatie van professor Tanner tijdens de conferentie.

Het onderzoek komt tot het besluit dat preoperatief wassen met HiBiScrub  (4 % chloorhexidinegluconaat) van Mölnlycke Health Care de kolonievormende eenheden beduidend beter terugdringt dan het wassen met zeep en water.

Het onderzoek werd ook gepubliceerd in de Journal of Infection Prevention in 2011.

 
Share this

HAI, SSI of HCAI – het onderscheid
HAI, SSI of HCAI – het onderscheid

Ziekenhuisinfecties (HAI's, hospital acquired infections) en zorggerelateerde infecties (HCAI's, healthcare associated infections)...

Campagne - operatiemutsen
Campagne - operatiemutsen

De keuze van de juiste muts en het correct dragen ervan dragen bij aan een optimale bescherming van de patiënt tegen bacteriën. ...