Postoperatieve blaarvorming

Blaarvorming begrijpen en voorkomen

Per : Mölnlycke Health Care, mei 7 2014Gepost in: Postoperatieve blaarvorming

Postoperatieve blaarvorming kan pijn, ongemak en aanhoudende wondlekkage veroorzaken alsook chirurgische wondinfecties. Ousey, Gillibrand and Stephenson deden een vergelijkende studie van de huidige literatuur om een manier te vinden om het aantal blaren te verminderen.

Een studie door Wright schatte de incidentie van blaren tussen 13 en 35%. De Polatsch studie toonde aan dat 1 op 5 personen blaren ontwikkelde na heupchirurgie door verwondingen veroorzaakt door kleefmiddel. Ongeveer 1 op 5 patiënten in de Clarke studie ontwikkelde blaren wanneer hun wond behandeld werd met een traditioneel kleefverband.

Ousey, Gillibrand en Stephenson identificeerden al snel een gemeenschappelijke factor in al deze studies, namelijk een statistisch significante correlatie tussen het type verband dat gebruikt werd en het aantal blaren dat zich vormde. Ze bemerkten dat wanneer een verband een warm en vochtige omgeving behoudt, de omliggende huid beschermt en niet aan de omliggende huid kleeft, het aantal postoperatieve blaren zakt.

In de latere studie van Meuleneire waar 80% van de patiënten aan huidletsels leden als gevolg van een foute verbandkeuze, werd een deel van de patiënten omgeschakeld naar behandeling met een dun, zelfklevend absorberend schuimverband bestaande uit 5 lagen. Geen enkele patiënt (10/10) ontwikkelede een blaar rondom de postoperatieve wonden. 

Lees het artikel hier

Share this

Voorkomen van postoperatieve blaarvorming
Voorkomen van postoperatieve blaarvorming

Preventie van blaarvorming is een proces waarin meerdere factoren spelen. Enkele van de volgende aspecten kunnen postoperatieve...

Wat zijn de vereisten voor een chirurgisch verband?
Wat zijn de vereisten voor een chirurgisch verband?

ExsudaatmanagementMepilex® Border zorgt voor een optimale vloeistofafvoer na de ingreep. Het heeft een unieke 5-lagige structuur...