Radiotherapie

Huidreacties bij radiotherapie

Per : Magnus Enerbäck, augustus 26 2013Gepost in: Radiotherapie

Verschijnen van huidreactie

Door bestraling veroorzaakte huidreacties kunnen worden geclassificeerd aan de hand van een tool van de Radiotherapy Oncology Group Assessment (RTOG); klinische richtlijnen aanbevolen door het College of Radiographers;

RTOG 0: Geen zichtbare huidreactie 

RTOG 1: Licht of matig erythema, warm gevoel, pijn soms met jeuk en oedeem.
Bijna alle patiënten hebben last van dit soort huidreactie.

RTOG 2a: Pijnlijk of vurig erythema met of zonder droge desquamatie (afschilfering van de buitenste huidlagen). RTOG 2b: Onregelmatige, vochtige desquamatie, matig erythema.

RTOG 3: Vervloeide vochtige desquamatie en pitting oedeem. Een tweede manier om door bestraling veroorzaakte huidreacties te classificeren is de Radiation Induced Skin Reaction Assessment Scale (RISRAS).

Wondbehandeling

RTOG 1, 2a: De huid moet met lauw water en zo nodig een niet-geparfumeerde zeep worden gewassen. Dep voorzichtig droog. De patiënt moet losse, lichte katoenen kleding zonder schurende naden dragen. Teneinde wrijving te voorkomen en de beschadigde huid te verzachten, kan een neutrale vochtinbrengende crème worden aangebracht om de huid zacht en soepel te houden. Anekdotisch bewijs suggereert dat milde crèmes met steroïden jeuk en ontsteking verminderen. Elke vorm van irritatie moet worden vermeden, zoals zepen, uv-licht, kleding, pleisters, chloor in zwembaden of het gebruik van scheermesjes.

RTOG 2b: De huid is nu geschonden. Pas de principes van een vochtige wondgenezing toe en gebruik atraumatische verbanden. Verbanden met traumatische kleefmiddelen mogen niet worden gebruikt.

RTOG 3: Handhaaf de bovenvermelde richtlijnen voor een algemene huidverzorging. De wond moet zo nodig worden gespoeld met een warme normale zoutoplossing. Het atraumatische verband moet worden gekozen op basis van de hoeveelheid exsudaat, het uitzicht van het wondbed, de toestand van de wond, het wondgebied en de omvang. Pas de beste praktijken toe met vochtige wondgenezing, infectiebestrijding, waarbij de pijn wordt verlicht, weefseltrauma wordt beperkt en het comfort van de patiënt wordt verbeterd. Re-epithelialisatie begint gewoonlijk één week na beëindiging van de radiotherapie.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.sor.org

Share this

Mepilex Lite - Klinisch bewezen
Mepilex Lite - Klinisch bewezen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt...

Radiotherapie - Gebruiksaanwijzing Mepilex®...
Radiotherapie - Gebruiksaanwijzing Mepilex® Lite

Bekijk hier onze video-instructies. Reinig de wond...

Dr. Patries Herst - Verband voor huidreacties...
Dr. Patries Herst - Verband voor huidreacties bij radiotherapie

Dr Patries Herst is een senior docent op het Department...

Intra-patiënt gecontroleerde trial van...
Intra-patiënt gecontroleerde trial van Mepilex Lite verbanden

Details van Patersen's Mepilex Lite trial Doel: Dit...

Voorkom huidreacties bij radiotherapie...
Voorkom huidreacties bij radiotherapie met Mepitel Film

Een recente studie uitgevoerd door Herst et al. toonde...