Radiotherapie

Mepilex® Lite - Klinisch bewezen

Per : Mölnlycke Health Care, augustus 26 2013Gepost in: Radiotherapie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt er jaarlijks bij ongeveer 900.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Bij 80-90 % van de vrouwen die daarvoor bestraling krijgen, treedt er erythema op. Momenteel bestaat er geen standaardbehandeling voor huidreacties die door bestraling worden veroorzaakt. Deze studie is de eerste waarin het bewijs wordt geleverd van een klinisch doeltreffende behandeling die het leven van vrouwen met borstkanker die bestraling ondergaan heel wat gemakkelijker zou maken.

Er namen 24 patiënten met 34 erythematische zones op de huid aan deel. De huidgebieden van dezelfde vrouw bevonden zich op verschillende delen van de borst, die allemaal een andere bestralingsdosis kregen. Elke zone werd in twee helften gedeeld, waarbij de ene helft met Mepilex Lite verbanden en de andere helft met een standaardcrème op waterbasis werd behandeld. Uit de resultaten blijkt dat het door bestraling veroorzaakte erythema aanzienlijk verminderde in de zones die met het verband werden behandeld in tegenstelling tot de zones die met de crème op waterbasis werden behandeld. Mepilex Lite kende een gemiddelde stijging van de RISRAS-score tot 1,7, terwijl de crème op waterbasis een stijging van 2,4 kende.

De onderzoeker stelde niet alleen vast dat Mepilex Lite tot een duidelijke vermindering van het door bestraling veroorzaakte erythema leidde, maar ook dat het merendeel van de vrouwen de verbanden boven de crème verkozen omdat ze het comfort vergrootten. Er werd ook opgetekend dat de vrouwen minder pijn ondervonden en tijdens de behandeling normale kleding konden dragen.

Voor meer informatie: http://bjr.birjournals.org/

Referenties

1. Diggelmann KV et al. Mepilex Lite dressings for the management of radiation-induced erythema: a systematic in-patient controlled clinical trial. The British Journal of Radiology, 2010.

Share this

Huidreacties bij radiotherapie
Huidreacties bij radiotherapie

Door bestraling veroorzaakte huidreacties kunnen worden...

Radiotherapie - Gebruiksaanwijzing Mepilex®...
Radiotherapie - Gebruiksaanwijzing Mepilex® Lite

Bekijk hier onze video-instructies. Reinig de wond...

Dr. Patries Herst - Verband voor huidreacties...
Dr. Patries Herst - Verband voor huidreacties bij radiotherapie

Dr Patries Herst is een senior docent op het Department...

Intra-patiënt gecontroleerde trial van...
Intra-patiënt gecontroleerde trial van Mepilex Lite verbanden

Details van Patersen's Mepilex Lite trial Doel: Dit...

Voorkom huidreacties bij radiotherapie...
Voorkom huidreacties bij radiotherapie met Mepitel Film

Een recente studie uitgevoerd door Herst et al. toonde...