<p>Hoe ziekenhuisinfecties bestrijden</p>

Hoe ziekenhuisinfecties bestrijden

Dure en levensbedreigende ziekenhuisinfecties kunnen voorkomen worden

Op elk willekeurig moment lijden 1,4 miljoen mensen aan zorggerelateerde infecties (HCAI's), met grote financiële gevolgen en onnodig lijden van de patiënten tot gevolg. Wereldwijd krijgt 1 op de 11 patiënten een infectie2 en dat kan zelfs lijden tot potentieel levensbedreigende situaties. In Europa kosten HAI's elk jaar gemiddeld 7 miljard euro.3

Hoe kunnen SSI's en HAI's worden voorkomen? Infectiepreventie en bescherming tegen SSI's en HAI's kunnen alleen doeltreffend zijn als er veiligheidsprocedures en -routines worden toegepast. Uit een onderzoek naar de effectiviteit van bestrijding van nosocomiale infecties (SENIC) bleek dat een intensieve infectiebestrijding en bewakingsroutines hebben geleid tot een daling van 32 % van infecties gedurende een periode van vijf jaar.4 Het is essentieel om procedures op veel niveaus in te voeren en de juiste uitrusting te gebruiken.

Het belang van huidvoorbereiding

Hoe vaak komen SSI's voor?

Leiderschap binnen organisaties

De juiste uitrusting kiezen

Het belang van huidvoorbereiding

Voorbereiding van de huid is essentieel bij de preventie van SSI's en het wordt aanbevolen om een oplossing van 2 % chloorhexidinegluconaat en 70 % isopropylalchol te gebruiken om de huid voorafgaand aan de operatie te dekoloniseren. Dit is gebaseerd op een aanzienlijke hoeveelheid bewijs, waaruit kan worden afgeleid dat dit het optimale middel voor antisepsis van de huid voor een operatie is.5 Het bewijs geeft aan dat de eigen huid van de patiënt de bron van de meeste pathogenen bij SSI's is6. Daarom kan meer aandacht voor huidantisepsis leiden tot meer impact op het infectiepercentages.

Hoe vaak komen SSI's voor?

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er grote verschillen tussen ziekenhuizen en tussen operatieprocedures bij de incidentie van SSI's zijn.7 Operatieteams die hun SSI-cijfers kennen, kunnen deze cijfers vaak verlagen door de invoering van een aantal eenvoudige, redelijk goedkope maatregelen ter preventie van infecties.8

Leiderschap binnen organisaties

Om SSI's te verminderen, kan de rol van leiderschap niet genoeg benadrukt worden. Het belang van verlaging van HCAI in het algemeen moet op alle niveaus binnen de organisatie duidelijk worden gemaakt door belangrijke spelers die de leiding nemen bij de bestrijding van infecties. Leiders en goed leiderschap zijn essentieel bij het ontwikkelen van de beste methoden en een cultuur waarin het vermijden van HCAI's voor alle personeelsleden een prioriteit is.8

De juiste uitrusting gebruiken voor een optimale bescherming

Bij Mölnlycke Health Care ontwikkelen we met trots de veiligst mogelijke single-use uitrusting voor chirurgische ingrepen voor de veiligheid van zowel patiënten als artsen. Infectiepreventie staat centraal bij alles wat we doen en we zijn continu bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten en oplossingen om het personeel en de patiënten nog beter te beschermen. Het kiezen van de juiste producten is essentieel bij het handhaven en ontwikkelen van een effectieve manier van infectiebestrijding.

Biogeloperatiehandschoenen

Biogel heeft een superieur perforatie indicatiesysteem voor meer veiligheid. Tot 97 % van de perforaties in handschoenen wordt waargenomen met het Biogel Indicator system. Dit is een veiligheidsfunctie die het risico van door bloed overgebrachte pathogenen, waaronder HIV en hepatitisvirussen, voor zowel de patiënt als zorgverleners minimaliseert. Biogel operatiehandschoenen hebben de beste AQL (Acceptable Quality Level) op de markt.8

Bij het dragen van dubbele handschoenen wordt kruisinfectie tijdens operaties tussen personeel en patiënten beperkt.8 De Amerikaanse AORN (Association of Perioperative Registered Nurses) en de RCS (Royal College of Surgeons of England) raden het dragen van dubbele handschoenen aan. Uit onderzoeken is gebleken dat de detectie van perforaties tijdens de operatie slechts 37 % was bij gebruik van enkele handschoenen, ten opzichte van 87 % met het Biogel Indicator system. Bij het dragen van een tweede paar operatiehandschoenen daalt het aantal perforaties in de binnenste handschoen aanzienlijk, 34,7% voor enkele handschoenen en slechts 3,8% voor dubbele handschoenen.9,10

BARRIER OK-kleding

Het BARRIER OK-kleding assortiment omvat een waaier aan combinaties van bescherming en comfort, aangepast aan de verschillende vereisten van verschillende procedures. BARRIER operatiejassen zijn procedurespecifieke producten, zodanig gevouwen dat eenvoudig aseptisch gebruik gegarandeerd wordt. Operatiejassen voorkomen niet alleen infectie van de operatiewond, maar moeten ook het operatieteam tegen vloeistofverontreiniging beschermen. BARRIER-operatiejassen bieden verschillende beschermingsniveaus en zijn geschikt voor minder invasieve ingrepen dankzij het gebruik van vloeistofafstotende materialen maar ook voor ingrepen met veel vloeistoffen door het gebruik van ademende, versterkte voorpanden en ondoordringbare mouwen en naden. De zwaarste omstandigheden vormen geen probleem met een operatiejas die volledig ondoordringbaar is. De BARRIER operatiejassen zijn ook zeer comfortabel dankzij het ademende en zachte materiaal.

De kleding wordt zodanig ontworpen dat zowel de veiligheid van de patiënt als het comfort van het medisch personeel gewaarborgd wordt. Single-use omlooppakken en warm-up jackets bieden comfort en kwaliteit, en zorgen dat het personeel elke dag schone kleren draagt. Single-use omlooppakken dragen bij tot infectiebestrijding in ziekenhuizen.6 'Clean air suits' zijn een effectieve infectiebarrière en verminderen de verplaatsing van huidschilfers die bacteriën van het personeel overbrengen naar de omgeving.5, 7 Bekijk het volledige aanbod kleding voor personeel, inclusief mutsen en maskers.

BARRIER afdekmateriaal

Alle BARRIER afdeklakens zijn bedoeld om patiënten de best mogelijke veiligheid te bieden, door een optimale barrière tegen microbacteriële migratie te vormen. Infecties kunnen effectief worden bestreden door waar nodig ondoordringbare materialen te gebruiken. Een doeltreffende vloeistofcontrole dankzij opvangzakken en absorptie maken een droger werkgebied mogelijk. Alle vouwen zijn ontwikkeld voor een optimale aseptische hantering en eenvoudig gebruik, wat ook bijdraagt tot infectiebestrijding. De BARRIER producten worden inclusief de beste service en ondersteuning geleverd, met training voor het optimale gebruik en flexibele bevoorradings- en logistieke oplossingen, waarbij alles aan uw behoeften is aangepast. Bekijk het volledige aanbod afdeklakens.

HiBi ontsmettingsproducten voor het wassen van de handen en een whole body wash

Handen kunnen micro-organismen bevatten en overbrengen 6, en bij schone handen is de kans op infecties kleiner.13, 14 Wanneer HiBiScrub in combinatie met HiBi Liquid Hand Rub+ wordt gebruikt, worden alle micro-organismen meteen gedood dankzij een effectieve Scrub up- en Top Up-techniek9. Het effect van deze combinatie kan tot 6 uur aanhouden.

De huid van patiënten is een belangrijk vervuilingsbron van wonden6 en het is belangrijk dat de microbiële belasting wordt verlicht, waardoor de kans op infectie afneemt. Dat wordt voorafgaand aan een operatie vaak gedaan door een whole body wash. HiBiScrub helpt bij het voorkomen van postoperatieve wondinfecties (SSI's) en in het ziekenhuisinfecties (HAI's).10 Het biedt meteen bescherming en het effect duurt tot 6 uur.11 HiBiScrub is zacht voor de huid en bevat een combinatie van emollientia die dermatologisch is getest.12

Referenties

 1. Prevention of hospital-acquired infections; A practical guide 2nd edition; World Health Organization; 2012 (http://www.who.int/emc)
 2. National Audit Office. Improving Patient Care By Reducing The Risk of Hospital Acquired Infection: A Progress Report 14 July 2004. 
 3. European Centre for Disease Prevention and Control. Annual epidemiological report on the communicable diseases in Europe 2008. Chapter 2: Healthcare-associated infections.
 4. Hayley RW, Culver DH, White JW, Morgan WM, Emori TG, Munn VP et al. 1985. The efficacy of infection surveillance and control programs in preventing nosocomial infections in US hospitals. Am J Epidemio. 121:182-205
 5. Guidelines for the Prevention of Intravascular Catheter-Related Infections, 2011
 6. Brote L. 1976. wound infections in clean an potentially contaminated surgery. Acta Chir Scand. 142: 191-200 
 7. Health Protection Agency. Surveillance of surgical site infection in England. Londen. Juli 2006. 
 8. Under the knife;  Taking a zero tolerance approach to preventable surgical site infections  in UK hospitals; 2011 (http://med-nexus.co.uk/published/med nexus/media/undertheknifereportfinaljune2011.pdf)
 9. Mölnlycke Health Care Report REPR0833
 10. Judith Tanner et al. A fresh look at perioperative body washing. Journal of Infection Prevention. 2012
 11. Hayek et al, J Hosp Infec. 1986;10:165-172 
 12. Mölnlycke Health Care Report REPR0781
Share this

Perforatie indicatiesysteem

Om een maximale veiligheid te garanderen dienen gaatjes zo snel mogelijk...

Handschoenen zonder accelatoren – Biogel®...

Hypoallergene handschoenen die geproduceerd zijn zonder accelatoren (thiuram...

BARRIER® Operatiemaskers en de EU-normen

De Europese norm stelt dat operatiemaskers in eerste instantie zijn bedoeld...

Poedervrije chirurgische handschoenen

Biogel® handschoenen waren bij hun intrede in 1984 de eerste poedervrije...