<p>Operatiehandschoenen – Biogel perforatie indicatiesysteem</p>

Operatiehandschoenen – Biogel perforatie indicatiesysteem

Chirurgisch dubbel handschoensysteem met perforatie-indicatiesysteem voor extra veiligheid

Om een maximale veiligheid te garanderen dienen gaatjes zo snel mogelijk gedetecteerd te worden. Het Biogel® Indicator Systeem geeft een duidelijke1, snelle1 en grote1 indicatie bij een perforatie – belangrijke factoren om onmiddellijke detectie mogelijk te maken, veiligheid te bieden en een verminderd risico op infectie.

Een cochrane Review van 2014 stelt dat het gebruik van dubbele handschoenen het risico op perforatie van de onderhandschoen vermindert met 71% in vergelijking met enkele handschoenen2

Hetzelfde rapport stelt dat indicator handschoenen het aantal perforaties van de onderhandschoen met 90% verminderen in vergelijking met standaard dubbele handschoenen2

Het Biogel Indicator Systeem merkt tot 97% van de perforaties op3

Bescherming die u kunt zien

Het Biogel Indicator Systeem is uniek doordat het perforatie detectie duidelijk visualiseert. Dit werd aangetoond op 3 manieren:

 • Duidelijk1 – De kleur van de onderhandschoen wordt geselecteerd op basis van een kleurenspectrum dat de gevoeligheid van het oog maximaliseert.
 • Snel1 – De handschoenen zijn ontworpen om de perforatie van de bovenhandschoen zo snel mogelijk zichtbaar te maken en het indicatiegebied snel te vergroten.
 • Groot1 – De Biogel perforatie is groot en zichtbaar vanop afstand.

Het Biogel PI Micro Indicator systeem zorgt zichtbaar voor een betere indicatie ten opzichte van andere synthetische dubbele handschoensystemen doordat perforaties sneller zichtbaar zijn.

NoImage

(mm:ss)

Hoe het perforatie indicatiesysteem werkt

Het Biogel Indicator Systeem bestaat uit een donker gekleurde onderhandschoen en een bovenhandschoen.

De bovenhandschoen verbergt grotendeels de kleur van de onderhandschoen. Wanneer er vloeistof tussen de twee lagen komt, licht de onderhandschoen op, dankzij het licht dat door de bovenhandschoen gaat. 

Wetenschappelijke bewijsvoering

Bij overleg met zorgverleners over preventiestrategieën is onze boodschap over dubbele handschoenen de belangrijkste. De reden kan gevonden worden in de voornaamste  conclusies van een Cochrane review over dubbele handschoenen.4

Objectieven

Cochrane review en herhaalde review hebben als doel:

 • Bepalen of er een klinisch significant verschil is bij het dragen van extra handschoenen ter preventie van prikaccidenten tijdens de ingreep
 • Evalueren of dubbele handschoenen een negatieve impact hebben op de  behendigheid van de handen
 • Onderzoeken of bijkomende handschoenbescherming het aantal perforaties van de onderhandschoen doet verminderen

Methodologie

 • 31 gerandomiseerde, gecontroleerde tests op het meten van perforaties. De toename van het aantal handschoenlagen (enkel, dubbel, 3-lagig) werd geëvalueerd.
 • Een eerste review omvatte een vergelijking van enkele, dubbele handschoenen en gekleurde perforatie-indicatiesystemen. Een tweede review voegde 4 bijkomende handschoenmethodes toe.
 • Het risico werd bepaald door meting van perforaties en persoonlijk gerapporteerde prikaccidenten. Behendigheid werd gemeten door persoonlijke rapportering en perforatiegraad.

Resultaten

Enkele versus dubbele handschoenen: 11% van de geperforeerde handschoenen bij gebruik van enkele handschoenen; 3% geperforeerd met dubbele handschoenen.

Perforatie indicatie toonde aan significant beter te zijn voor Biogel perforatie-indicatie handschoensystemen.

Het onderzoek bevestigt dat dubbele handschoenen betere bescherming biedt tegen accidentale perforaties en prikaccidenten. Bovendien beïnvloeden dubbele handschoenen de behendigheid niet significant. 

Referenties

 1. REPR0355, Spectrophotometer Measurement of the Colour Indicator Type Surgical Gloves Performed by University of Leeds, Department of Colour Science.
 2. Mischke C, Verbeek JH, Saarto A, Lavoie MC, PahwaM, Ijaz S. Gloves, extra gloves or special types of gloves for preventing percutaneous exposure injuries in healthcare personnel. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 3. Art. No.: CD009573. DOI: 10.1002/14651858.CD009573.pub2.
 3. Een AQL (Acceptable Quality Level) van 0,65 zonder perforaties ASTM D3577, Testmethode D5151.
 4. Tanner J, Parkinson H. Double gloving to reduce surgical cross-infection. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 3. Art No.: CD003087. DOI: 10.1002/14651858.CD003087.pub2 (second review 2000-2005).
Share this

Handschoenen zonder accelatoren – Biogel®...

Hypoallergene handschoenen die geproduceerd zijn zonder accelatoren (thiuram...

Hoe ziekenhuisinfecties bestrijden

Op elk willekeurig moment lijden 1,4 miljoen mensen aan zorggerelateerde...

BARRIER® Operatiemaskers en de EU-normen

De Europese norm stelt dat operatiemaskers in eerste instantie zijn bedoeld...

Poedervrije chirurgische handschoenen

Biogel® handschoenen waren bij hun intrede in 1984 de eerste poedervrije...