Wondbehandeling met Negatieve Druk kan pijnlijk zijn

Wondbehandeling met Negatieve Druk in een nieuw daglicht

Voor chronische en acute wonden hebben nieuwe technologieën geleid tot geweldige verbeteringen. Zo is Wondbehandeling met Negatieve Druk een bewezen en effectieve behandelingsstrategie.

Tot nu toe heeft het minimaliseren van pijn en huidtrauma niet voorop gestaan bij systemen met Wondbehandeling met Negatieve Druk. Als er agressieve fixerende filmverbanden worden gebruikt om een luchtdichte afdichting te creëren, kunnen ze zeer pijnlijk zijn bij het verwijderen, omdat ze de huid strippen en irriteren. Sommige filmverbanden kunnen ook pijnlijke blaren veroorzaken1.

Avance  met Safetac® is een uniek systeem dat onnodige pijn en stress helpt te voorkomen. Avance film met Safetac en Mepiseal®, een afdichtingsmiddel met Safetac, helpen de wondomgeving te beschermen tegen maceratie3, voorkomen huidstripping bij verbandwissels4 en helpen pijnlijke blaarvorming te voorkomen5.

Wondbehandeling met Negatieve Druk beperkt vaak de mobiliteit en kan de levenskwaliteit verlagen

Veel patiënten die voor lastige en pijnlijke wonden met negatieve druk worden behandeld, hebben te maken met lange ziekenhuisopnamen en worden beperkt in hun bewegingsvrijheid omdat ze constant aan een onhandige pomp zijn gekoppeld.

Met Avance kunnen patiënten hetzelfde systeem dat ze in het ziekenhuis gebruikten ook thuis toepassen. Dit lichte en draagbare systeem is eenvoudig te leren en te bedienen, zowel voor patiënten als voor zorgverleners, en geeft de patiënt terug bewegingsvrijheid.

NoImage

(mm:ss)

Wondbehandeling met Negatieve Druk kan pijnlijk zijn voor patiënten

Bij systemen met negatieve druk die niet gericht zijn op minimalisering van pijn en huidtrauma, worden soms agressieve fixerende filmverbanden gebruikt om de wond luchtdicht af te dichten.

Deze filmverbanden zijn niet alleen zeer pijnlijk om te verwijderen (stripping en irritatie van de huid), maar ze kunnen ook pijnlijke blaren veroorzaken2.

Het WUWHS raadt aan altijd de pijn te beoordelen en om een verband te selecteren dat atraumatisch voor de wond en de omliggende huid is2.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het gebruik van Mepitel® als contactlaag tussen het schuim en het wondbed de ingroei van weefsel in het schuim kan beperken, waardoor de pijn bij het verwijderen wordt geminimaliseerd.

Meer comfort en minder pijn

Het systeem is geschikt voor alle wondtypes, zowel in het ziekenhuis als thuis, waardoor de overgang voor patiënten gemakkelijker verloopt. Minder behoefte aan training voor verpleegkundig personeel betekent geld en tijd besparen.

Het Avance systeem is licht in gewicht en draagbaar, en heeft een uniek dockingstation, waardoor patiënten meer bewegingsvrijheid hebben.

De Avance verbandsets bevatten Mepitel® met Safetac technologie waardoor ingroei wordt geminimaliseerd en onnodige pijn tijdens de behandeling wordt voorkomen

Mepiseal is een flexibele, eenvoudig te gebruiken afdichtingsmiddel dat zich naar de huid vormt, waardoor er een afdichting ontstaat die voorkomt dat exsudaat zich verspreidt.  Ideaal als u extra fixatie en afdichting nodig hebt, bijvoorbeeld in wondgebieden die lastig zijn te verbinden. Mepiseal kleeft effectief, maar kan zonder stripping van de huid of pijn worden verwijderd.4

Referenties

1 Dykes PJ et al. Effect of adhesive dressings on the stratum corneum of the skin. Journal of Wound Care 2001;10(2):7-10>

2 Howell et al. Blister formation with negative pressure dressings after total knee arthroplasty. Current orthopaedic practice. March/April 2011, Vol 22, No 2

3 Principles of best practice: Minimising pain at wound dressing related procedures. A consensus document. Londen: MEP Ltd, 2004

4 Informatie beschikbaar

Share this

Meer oplossingen