Skip to Main Content
Ik zoek naar

Helpt zorgmanagers om de efficiëntie in de OK te vergroten

Nu zorgmanagers onder druk staan om tijds- en kostenbesparingen te realiseren, zijn er mogelijkheden om de efficiëntie in de operatiekamer (OK) te vergroten.

Vrouwelijke artsen in de OK
Ondersteunt de efficiëntie in de operatiekamer (OK)

Vanwege de uitdaging om meer te doen met een kleiner ziekenhuisbudget zijn zorgmanagers op zoek naar manieren om ingrepen in de OK efficiënter uit te voeren – zonder de kwaliteit en veiligheid in gevaar te brengen.

Ze vertellen ons dat het voorbereiden van een ingreep en het opruimen naderhand de meest kostbare en tijdsintensieve activiteiten in de OK zijn.

Maar er zijn andere uitdagingen die het budget nog meer onder druk zetten, zoals:

  • het toenemend aantal ingrepen
  • complexe inkoopprocessen
  • kostenbesparingen bij materiaalmanagement
  • onderbezetting
  • kosten voor overuren

Uitdagingen in de OK

Wij zijn van mening dat de efficiëntie in de OK aanzienlijk verbeterd kan worden wanneer er minder tijd hoeft te worden besteed aan het verwerken van chirurgische componenten. Van oudsher moeten verpleegkundigen voor elke ingreep de nodige materialen verzamelen in de voorraadruimte en ze klaarleggen voor de ingreep. Andere stappen om de componenten op de juiste plaats te krijgen, zoals inventariseren, orders plaatsen, magazijnbeheer en transport, vergen extra tijd.

Doordat professionele zorgverleners veel tijd kwijt zijn aan het voorbereiden van ingrepen – tot wel 30 minuten in sommige gevallen – wordt de capaciteit van de operatiekamers zelf niet optimaal benut.

Omdat ze zoveel tijd nodig hebben voor het beheren, uitpakken, opbergen en bijbestellen van chirurgische benodigdheden, hebben ze minder tijd voor het uitvoeren van ingrepen en de zorg voor hun patiënten. Dit veroorzaakt onnodige stress die ertoe leidt dat het werk minder voldoening geeft. En dat maakt het moeilijker om gekwalificeerd chirurgisch personeel te werven en te behouden.

'Referenties'

Delen op social media

Neem contact op
Kies markt 

Kies uw markt 

Mölnlycke Sluiten

Bevestiging professionele zorgverleners

De informatie op de pagina die u wilt bezoeken, is uitsluitend bestemd voor professionele zorgverleners. Door op het onderstaande vakje te klikken, bevestigt u dat u een professionele zorgverlener bent.