Skip to Main Content
Ik zoek naar

Hoe groot is het latexrisico?

Aangezien latexallergieën meer voorkomen onder professionele zorgverleners dan in de totale populatie kiezen veel ziekenhuizen voor synthetische operatiehandschoenen.

Zorgverlener die Biogel synthetische handschoenen draagt
Zorgverlener die Biogel synthetische handschoenen draagt

De ongerustheid over latexallergieën neemt toe in de gezondheidszorg. Uit een recent marktonderzoek blijkt dat 93% van de chirurgen en verpleegkundigen in Europa zich redelijke tot grote zorgen maakt over het risico van allergische reacties op latex operatiehandschoenen.

Het risico dat professionele zorgverleners gevoelig worden voor latex bedraagt 8% tot 17%. De kans dat een persoon gevoelig wordt voor latexallergieën hangt in eerste instantie af van de mate waarin hij aan latex blootgesteld wordt.

Hoewel de prevalentie van latexallergie bij de totale populatie laag is (minder dan 1 %), is er nog steeds een risico en sommige onderzoeken wijzen zelfs uit dat wel 6% van de bevolking gevoelig kan zijn voor latex. De prevalentie van latexgevoeligheid bedraagt 65% bij patiënten met spina bifida.

De kosten van latexallergieën

Allergische gevoeligheid en reacties zijn een zorg voor ziekenhuizen omdat ze de efficiëntie laten dalen door:

  • Onvoorziene chirurgische en postoperatieve complicaties
  • De noodzaak om de hele operatiekamer af te breken en door latexvrije apparatuur te vervangen
  • Verloren werkuren voor professionele zorgverleners

Om het risico dat personen met een latexallergie aan de stof worden blootgesteld, kiezen steeds meer zorginstellingen ervoor om uitsluitend met synthetische handschoenen te werken

Hoe kunnen synthetische handschoenen helpen?

Steeds meer zorginstellingen kiezen ervoor om uitsluitend met synthetische handschoenen te werken. Op die manier verkleinen ze het risico dat mensen met een latexallergie aan de stof worden blootgesteld, hoeven ze niet langer twee soorten handschoenen in te slaan en vergroten ze de efficiëntie.

Synthetische operatiehandschoenen kunnen:

  • Allergische reacties of een anafylactische shock voorkomen – bij zowel patiënten als professionele zorgverleners
  • Voorkomen dat niet-gevoelige personen alsnog gevoelig worden
  • Overbodige kosten en onnodig lijden verminderen – bijvoorbeeld postoperatieve complicaties
  • Een standaardvoorraad van 100% latexvrije uitrusting optimaliseert de opslagfaciliteiten en neemt de angst voor mogelijke allergieën weg

'Referenties'

Delen op social media

Neem contact op
Kies markt 

Kies uw markt 

Mölnlycke Sluiten

Bevestiging professionele zorgverleners

De informatie op de pagina die u wilt bezoeken, is uitsluitend bestemd voor professionele zorgverleners. Door op het onderstaande vakje te klikken, bevestigt u dat u een professionele zorgverlener bent.